dimecres, 4 de desembre del 2013

Comunicat de la PAH sobre el Bloc Salt

Les famílies del Bloc-Salt demanen temps per acabar les negociacions amb la Generalitat

Les famílies del Bloc-salt i la PAH-Girona no troben adients algunes de les propostes de la Generalitat; com ara anar a una pensió o que dues famílies amb diversos fills menors convisquin juntes. Reclamen més temps per poder assignar un habitatge a totes les famílies que ara viuen al Bloc-Salt ja que en aquests moments encara hi ha casos pendents de resolució.

Les negociacions amb la Generalitat avancen de forma positiva, però tot i així encara queden  diverses unitats familiars a les que no s'ha ofert cap alternativa a dia d'avui. La Generalitat s'ha compromès a facilitar la cessió d'un local a Salt, per protegir i promoure el model convivencial i cooperatiu que ha practicat el col·lectiu de famílies residents al Bloc-salt. L’objectiu de la PAH-Girona és aconseguir que les famílies puguin tornar a conviure juntes el més aviat possible.

La Generalitat va reconèixer en el seu moment que s'havia implicat en el cas molt tard, iniciant fa només unes setmanes la seva col·laboració per aconseguir alternatives que fessin efectiu el dret a l'habitatge, instat pel Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg (TDHE). “És imprescindible disposar del temps necessari per fer les coses ben fetes”, ha explicat Marta Afuera, portaveu de la PAH-Girona.

La PAH-Girona és conscient que ara la Generalitat està fent un esforç amb l'objectiu que demà dijous, abans de les 10 del matí, totes les unitats familiars estiguin residint fora del Bloc-Salt. A hores d'ara, però, encara hi ha moltes qüestions no resoltes i que en cap cas garanteixen un habitatge adequat en unes condicions que respectin els drets bàsics de les persones. Exemple d'això és el cas de la Núria i dels seus dos fills, a qui es demana que comparteixin el pis de dues habitacions amb una de les famílies que han signat el contracte de Cessió d'Ús Temporal i que també tenen mainada. O també el cas de la Natàlia i dels seus dos fills, a qui es proposa que s'instal·lin provisionalment en una pensió. Per la PAH-Girona el que cal és més temps.
 
Consideren que no és possible reallotjar a les 15 famílies de forma adequada abans del termini imposat per la Generalitat, que acaba demà dijous a les 10 del matí. Recorden que hi ha 18 menors d'edat que necessiten ser atesos de forma especial per preservar els seus drets com a infants. 
 
La PAH-Girona és conscient que la Generalitat està tenint problemes a l’hora de trobar un allotjament adequat, ja que disposa de poquíssims habitatges públics. Aquesta és una de les arrels del problema: la manca d'habitatge públic i de polítiques encaminades a assegurar que es faci efectiu un dels drets més importants que recull la Constitució espanyola. La PAH-Girona reitera el seu pronunciament en contra de la venda de l’habitatge públic a inversors privats.

A banda del reallotjament, una petició important de la PAH-Girona que la Generalitat ja ha fet seva és la necessitat de que les famílies disposin de l'ús d'un espai comunitari autogestionat per tal de preservar i aprofundir en el model convivencial i cooperatiu que s'ha practicat els darrers vuit mesos i que s'ha demostrat un èxit. La PAH-Girona celebra que la Generalitat entengui que no es pot malbaratar la feina feta en una experiència que ja des dels inicis i en condicions molt adverses s’ha convertit en un referent de bones pràctiques en matèria de cohesió social i convivència ciutadana.
Una altra de les qüestions polèmiques que estan en vies de resolució és el contracte de Cessió d'Ús Temporal que la Generalitat ofereix a les persones signatàries d'habitatges d'emergència. La PAH-Girona ha defensat que a les famílies els cal estabilitat i no pas temporalitat. 
Per aquesta raó, de l’entitat es defensen els contractes de Lloguer Social. Fins ara, aquesta solució no estava prevista per la Generalitat, que només havia proposat Contractes de Cessió d'Ús i a més ho feia amb un document d'adhesió (és a dir, redactat només per una part, la Generalitat, de manera que no s'hi recollien els drets de les persones usuàries i signatàries i de la resta de persones que hi conviuen).

La PAH-Girona s’ha preocupat especialment per la clàusula del contracte on s'explica que "l'Agència Catalana de l'Habitatge de Catalunya es reserva el dret a resoldre el present document si ho justifiquen circumstàncies sobrevingudes d'interès públic". 
 
La Generalitat ha rebut amb bons ulls el document aportat per la PAH-Girona on es proposa la modificació d'aquesta i d'altres clàusules del contracte perquè siguin els serveis jurídics de la Generalitat els que l'estudiïn i en un breu termini de temps, de 45 dies, es puguin substituir aquest tipus de contractes de l’Administració, arreu de Catalunya, per un model nou que defensi els drets de les famílies.
 
Finalment, en l'acord que s’enllesteix entre la Generalitat i la PAH-Girona, s’acorda la creació d'una Comissió Mixta de Treball, entre la Coordinació de la PAH-Girona i l'Agència de l’Habitatge de Catalunya. Un acord que tindrà per objectiu crear un marc estable de relació per resoldre els casos de les persones afectades per la pèrdua de l'habitatge o en risc de perdre'l. A la Comissió Mixta es vetllarà per aconseguir la coordinació amb els ens locals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada